Η ομιλία μου Πύλη Τρικάλων την 14-6-2015 για την επέτειο της μάχης της Πόρτας την 8 & 9 Ιουνίου 1943

 Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση, που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας, για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε όλοι μαζί τους ηρωικούς μαχητές και νικητές της Μάχης της Πόρτας τον Ιούνιο του 1943.

Στην μακραίωνα ιστορία των λαών υπάρχουν περίοδοι πλέριας ελευθερίας και προόδου, αλλά και στιγμές πολέμου, καταστροφών, μίσους και διχασμού.

Στον 20ο αιώνα, αιώνα της φρίκης και των διεθνών ανακατατάξεων,  όπως μπορούμε να τον αποκαλέσουμε, η ανθρωπότητα έζησε πολλές τέτοιες τραγικές στιγμές.

Η Γηραιά Ήπειρος, τμήμα της οποίας αποτελεί και η χώρα μας, θα έπρεπε να βγει σοφότερη μετά το μακελειό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δυστυχώς, όμως, συμβαίνει το αντίθετο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δημιούργημα της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων, γιατί οι Μεγάλες Δυνάμεις πίστευαν ότι η Γερμανία θα μπορούσε να διδαχθεί από τα παθήματά της και να ενταχθεί σε μία υπερεθνική οντότητα.

Στη συνέχεια, όμως, η Γερμανία, με την υπογραφή της για την ίδρυση της ΟΝΕ, στην πραγματικότητα, απέδειξε ότι δεν διδάχτηκε από τα παθήματά της και επεδίωκε την γερμανοποίηση της Ε.Ε.

 Έτσι, δήλωνε υποκριτικά στην αρχή, ότι στο μέλλον δεν θα ακολουθούσε πολιτικές εθνικών προτεραιοτήτων και επικυριαρχίας, αλλά, όμως, λειτουργεί και πάλι, όπως τότε το 1941 έως το 1944  με την τετράχρονη κατοχή της πατρίδας μας και τις ανελέητες καταστροφές και σφαγές των αθώων κατοίκων της.

Και εδώ, στην Πόρτα, τη σημερινή Πύλη των Τρικάλων, τον Οκτώβριο του 1943 οι Γερμανοί σκότωσαν αθώα γυναικόπαιδα και γέρους, κατακαίγοντας ολόκληρο το χωριό και προσθέτοντας αυτό στον κατάλογο των μαρτυρικών τόπων της χώρας μας.

 Είχε προηγηθεί στις 8 και 9 Ιουνίου, στα  στενά της Πόρτας, μία νικηφόρα μάχη των μόλις 200 ανταρτών του ΕΛΑΣ με μία ιταλική μεραρχία των 4000 και πλέον στρατιωτών με τον βαρύ οπλισμό και τα κανόνια τους. Ας μην αναφερθούμε σε αριθμούς νεκρών από την κάθε πλευρά.  Σημασία έχει ότι οι ήρωες της φρουράς της Πόρτας, με ηγέτη τον Καπετάνιο Τάσο Μπουκουβάλα, άντεξαν για δύο πολύτιμες μέρες και  οι Ιταλοί ετράπησαν σε άτακτη φυγή.

 Έτσι, τρεις μήνες αργότερα, εδώ στην Πύλη, υπογράφτηκε η συμφωνία παράδοσης των ιταλικών στρατευμάτων της Θεσσαλίας στον ΕΛΑΣ.

 Η σημασία αυτής της μάχης καταγράφεται στην Εφημερίδα «Λαοκρατία» εκείνων των ημερών. Ο Δημ. Μπουκουβάλας, μέλος του Αρχηγείου του ΕΛΑΣ, στην 1η Εαμική Περιφερειακή Συνδιάσκεψη, στις 18 Ιουλίου, «μετέφερε τις ευχαριστίες του Αρχηγείου, σε όσους   πήραν μέρος στις επιχειρήσεις της Πόρτας».

 Ο συναγωνιστής του Ζαχαριάς στην ίδια Συνδιάσκεψη τόνισε: « Απ΄ τη μάχη της Πόρτας και του Μουζακιού κατανοήθηκε ότι μπορούμε να κάνουμε πλέον πόλεμο θέσεων και να περάσουμε στην επίθεση».

Στην ίδια εφημερίδα, ο συντάκτης της, πριν αναφερθεί στις δηλώσεις αυτών των στρατηγών, έκανε συγκινημένος την εξής εισαγωγή: «Δεν είχαν ακόμα καλά καλά οι πένθιμοι καπνοί του Μουζακιού και της  Πόρτας διαλυθεί από τα ματόβρεχτα και δοξασμένα ριζοβούνια του Κόζιακα και των Αγράφων, όταν συνήλθε η πρώτη τομεακή συνδιάσκεψη του ΕΑΜ και ΕΛΑΣ του τομέα Πετρίλου Αργιθέας…».

Τι οδύνη ψυχής και σπαραγμό μπορεί να κρύβουν άραγε αυτά τα λόγια του ανώνυμου συντάκτη της «Λαοκρατίας» !!!

Γνωρίζουμε όλοι, ότι, χωρίς αυτές τις θυσίες και δοκιμασίες, η ανθρωπότητα θα θυσιάζονταν για αιώνες και δεκάδες γενεών θα δοκιμάζονταν μέσα στο σκοτάδι μιας «ολοκληρωτικής» σκλαβιάς, αφού μία ακραία ανθρώπινη  παράνοια προσπάθησε να υποδουλώσει τον τόπο μας, όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και κατοικεί αιώνια η Ελευθερία του Πνεύματος.

Δυστυχώς, αυτή την παράνοια τη ζούμε και σήμερα με την απαράδεκτη και ανιστόρητη συμπεριφορά, εντός της Ε.Ε., της Γερμανίας, η οποία δεν διδάχτηκε από τις συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν αντιλαμβάνεται και σήμερα ότι οι αυτοκρατορίες, που βλέπουν τις κοινωνίες ως μάζες μέσα από δείκτες και αδιαφορούν για τους ανθρώπους, διαλύονται κάποια στιγμή και μάλιστα πολύ σύντομα.

Φίλες και Φίλοι,

Για τα πέτρινα εκείνα χρόνια, τα χρόνια του πόνου και των μαρτυρίων, έχουν γραφτεί πολλά, αλλά ακόμη περισσότερα έχουν σκοπίμως «διαγραφεί».

 Εκείνο, που οφείλουμε να κρατήσουμε είναι ότι ο Ελληνισμός, ιστορικά αδιάλειπτα και ηρωικά, απαντά ΟΧΙ σε κάθε δυνάστη που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία του Έθνους, αλλά και της ανθρωπότητας.

Πιστεύω ότι το ίδιο θα πράξει και σήμερα, που οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, με πρώτη τη Γερμανία, θεωρούν να μας ταπεινώσουν και να μας καθυποτάξουν οικονομικά και πολιτικά.

Σήμερα, είμαστε όλοι εδώ παρόντες από ένα χρέος σεβασμού στις θυσίες όλων των Ελλήνων, όλων των ηλικιών. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τα θύματα εκείνου του απελευθερωτικού  αγώνα. Τις δεκάδες ηρώων, που με το έργο της ψυχής τους έδωσαν ελπίδα σ΄ έναν λαό, που μέσα σε τέσσερα χρόνια βίωσε μια τέτοια ιστορική εμπειρία.

 

Είμαστε εδώ, για να στείλουμε ένα μήνυμα σήμερα στην Ε.Ε. και στη Γερμανία ότι δεν θα σκύψουμε το κεφάλι. Θα αντισταθούμε και πάλι, με όλες τις δυνάμεις μας ενάντια στη νέα γερμανική κατοχή και στην εξαθλίωση, που μας οδηγούν.

Θα σταθούμε όρθιοι, με όλες τις δυνάμεις μας και θα παλέψουμε ανυποχώρητα στη νέα επίθεση, που δέχεται η πατρίδα μας. Και αυτή η επίθεση μοιάζει να είναι πολυεπίπεδη: Οικονομική, πολιτική και πολιτιστική.

Με την ευκαιρία δε αυτής της επετείου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε στη Γερμανία ότι μας οφείλει πολλά: Κατοχικό δάνειο και  αποζημιώσεις, υλικές και ηθικές.

Όμως ο 21ος αιώνας δείχνει την υπεροχή της ανθρωπότητας πάνω στη δικαιοδοσία του κράτους.

 Αυτό είναι το μονοπάτι, που πρέπει να ακολουθήσουμε για εμάς και για τις γενιές, που έρχονται. Και το μήνυμα είναι:  Αγώνας ενάντια στη χρήση και στην κατάχρηση της δύναμης, που καταστρέφει τα θύματα, αλλά και τους θύτες.

 Αυτό ακριβώς το μήνυμα φωτίζεται από τις ανάγκες της Δικαιοσύνης και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, ανάμεσα στους αιώνες. Και εμείς σήμερα, ως ηθικές οντότητες, έχουμε τη δυνατότητα να ψάξουμε την πραγμάτωση της Δικαιοσύνης για όλους τους ανθρώπους και να δεσμευτούμε γι’ αυτήν.

Και αυτό αποτελεί ηθικό αίτημα της πολυτάραχης εποχής μας και απόλυτη ιστορική αναγκαιότητα.

 

Φίλες και φίλοι,

Η επί χρόνια ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, που αντιμετωπίζει την αγορά ως θεότητα, χωρίς όρια και ηθικούς φραγμούς, κατέληξε να γίνει η κύρια αιτία της αποδόμησης της κοινωνίας και της καταρράκωσης της δικαιοσύνης.

 Το αποτέλεσμά της το βιώνουμε στις μέρες μας, με πολλούς συνανθρώπους μας να έχουν συνθλιβεί κάτω από τις μυλόπετρες της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας, της φτώχειας και της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους.

Και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας νέας κατοχής, που μας επιβλήθηκε από την πολιτική ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας μας, όχι μόνο στάθηκαν ανίκανες να αποτρέψουν, αλλά συμμάχησαν μαζί της, εξυπηρετώντας τίνος, άραγε, τα συμφέροντα ;

 Όχι πάντως του λαού, που τις ανέδειξε.

Σήμερα, όχι μόνο το «ευ ζην», αλλά και το «ζην» του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών της ΟΝΕ έχει ήδη θυσιαστεί στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων και των συμφερόντων των ισχυρών της Δύσης (Γερμανία και ΗΠΑ).

Η Ε.Ε., σήμερα, κυριαρχείται από τη Γερμανία.

 Έχει ως «όραμα» την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τραπεζών και των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη θεωρούνται ως καταστροφικές έννοιες και πολιτικές.

Επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας.

Και βέβαια, αντί για την σύγκλιση των επιπέδων ανάπτυξης και ευημερίας των κρατών και λαών της Ε.Ε., οδηγούμαστε στη σύγκλιση των δημοσιονομικών πολιτικών, που επιφέρει την εξαθλίωση των λαών και την κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μας δεν είναι βιώσιμο.

 Κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει να υπογραφεί καμία συμφωνία με την Ε.Ε., αν ταυτόχρονα δε γίνει ουσιαστικό κούρεμα αυτού του χρέους.

 

Γιατί, διαφορετικά, η κρίση θα διευρύνεται συνεχώς και η εξαθλίωση των πολιτών θα είναι δυσβάστακτη.

Γι΄αυτό, ας κρατήσουμε, για πάντα, μέσα μας τον ηρωισμό των μαχητών της Πόρτας Τρικάλων και ας γίνει αυτός φωτεινό παράδειγμα για όλους.

Ας ενωθούμε όλοι οι Έλληνες και με αυτοπεποίθηση να πορευθούμε το δρόμο της εθνικής αντίστασης και το παράδειγμά τους. 

Τα δημοσίευματα των τοπικών μέσων απο το site trikalanews.gr